Category Archives: Basic Computer

MCQs on Operating System

MCQs on Operating System

Operating System is System Software which enables users to interrelate with the Hardware.

1. Moving Process from main memory to disk is called 

  1. Scheduling
  2. Caching
  3. Swapping
  4. Spooling 

Ans: C 

2. A loader is 

  1. A program that places programs into memory and prepares them for execution 
  2. A program that automate the translation of assembly language into machine language 
  3. A program that accepts a program written in a high level language and produces an object program 
  4. Is a program that appears to execute a source program if it were machine language 

Ans: A 

3. Assembler is 

  1. A program that places programs into memory and prepares them for execution 
  2. A program that automate the translation of assembly language into machine language 
  3. A program that accepts a program written in a high level language and produces an object program 
  4. Is a program that appears to execute a source program if it were machine language 

Ans: B 

4. Real time systems are 

  1. Primarily used on mainframe computers 
  2. Used for monitoring events as they occur 
  3. Used for program analysis 
  4. Used for real-time interactive 

Ans: B

5. When a computer is first turned on or restarted, a special type of absolute loader is executed, called a 

  1. Compile and Go loader  
  2. Boot loader  
  3. Bootstrap loader  
  4. Relating loader 

Ans: C 

6. In an absolute loading scheme, which loader function(s) is (are) accomplished by programmer 

  1. Allocation  
  2. Linking  
  3. Both a and b  
  4. Reallocation 

Ans: C 

7. The primary job of the operating system of a computer is to 

  1. Command resources  
  2. Manage resources
  3. Provide utilities  
  4. Be user friendly 

Ans: B 

8. The operating system of a computer serves as a software interface between the user and 

  1. Hardware  
  2. Peripheral  
  3. Memory  
  4. Screen 

Ans: A 

9. The term “operating system” means 

  1. A set of programs which controls computer working 
  2. The way a computer operator works 
  3. Conversion of high level language into machine code 
  4. The way a floppy disk drives operates 

Ans: A 

10. Multiprogramming was made possible by 

  1. input/output units that operate independently of the CPU  
  2. Operating system  
  3. Both a and b  
  4. None of the above 

Ans: C 

11. Which of the following is not a part of operating system? 

  1. supervisor  
  2. Performance monitor  
  3. job-control program  
  4. Input/output control program 

Ans: B

12. A processor 

  1. Is a device that performs a sequence of operations specified by instructions in memory 
  2. Is the device where information is stored 
  3. Is a sequence of instructions 
  4. Is typically characterized by interactive processing and time of the CPU’s time to allow quick response to each other 

Ans: A 

13. Producer consumer problem can be solved using 

  1. Semaphores
  2. Event counters
  3. Monitors
  4. All of the above 

Ans: D 

14. Special software to create a job queue is called a 

  1. Drive
  2. Spooler
  3. Interpreter
  4. Linkage editor 

Ans: B 

15. Thrashing 

  1. Is a natural consequence of virtual memory system 
  2. Can always be avoided by swapping 
  3. Always occurs on large computers 
  4. Can be caused by poor paging algorithms 

Ans: D 

16. Memory management is 

  1. Not used in modern operating system 
  2. Replaced with virtual memory on current system 
  3. Not used on multiprogramming systems 
  4. Critical for even the simplest operating system 

Ans: B 

17. Which is not true about the memory management? 

  1. Virtual memory is used in multi-user system 
  2. Segmentation suffers from external fragmentation 
  3. Paging suffers from internal fragmentation 
  4. Segmented memory can be paged 

Ans: A 

18. In the multiprogramming system, a set of processes is deadlock if each process in the set is waiting for an event to occur that can be initialized only by another process in the set. Which of the following is not one of the four conditions that are necessary for deadlock to occur? 

  1. Nonpreemption  
  2. Process suspension  
  3. Partial assigment of resources  
  4. Circular wait 

Ans: B 

19. Block or Buffer caches are used 

  1. To improve disk performance  
  2. To handle interrupts  
  3. To increase the capacity of main memory  
  4. To speed up main memory read operation 

Ans: A 

20. In virtual memory systems, Dynamic address translation 

  1. Is the hardware necessary to implemented paging 
  2. Stores pages at a specifies location on disk 
  3. Is useless when swapping is used. 
  4. Is part of the operating system paging algorithm 

Ans: A 

Basic Computer MCQs-7

Basic Computer MCQs-7

1.  Which computer memory is used for storing programs and data currently being processed by the CPU?

  • (A) Mass memory
  • (B) Internal memory
  • (C) Non-volatile memory
  • (D) PROM
  • (E) None of these

Answer: (B)
2. A circuit with about 100 transistors fabricated on a single chip is called

  • (A) MCR
  • (B) MSI
  • (C) MIS
  • (D) RJE
  • (E) None of these

Answer: (B)
3. ALU is called for _____ of a computer

  • (A) Heart
  • (B) Master dispatcher
  • (C) Primary memory
  • (D) All of the above
  • (E) None of these

Continue reading Basic Computer MCQs-7

Basic Computer MCQs-6

Basic Computer MCQs-6

1. Which of the following is not an advantage of magnetic disk storage?

  • (A)The access time of magnetic disk is much less than that of magnetic tape
  • (B)Disk storage is longer lasting than magnetic tape
  • (C)Disk storage is less expensive than tape storage
  • (D)None of the above

ANSWER: (D)

2. A prefix for billion which is equal to _____is called as billi.

  • (A) 100
  • (B) 10000
  • (C) 1000
  • (D) 10

ANSWER: (A)

3. One kilobyte -byte

  • (A) 1250
  • (B) 2088
  • (C) 1024
  • (D) 1000

Continue reading Basic Computer MCQs-6

Basic Computer MCQs-5

Basic Computer MCQs-5

1. Technology no longer protected by copyright, available to everyone, is considered to be

  • (A) Proprietary.
  • (B) Open
  • (C) Experimental
  • (D) In the public domain
  • (E) None of the above

ANSWER: (A)

2. Input, output and processing devices grouped together represent a/an……

  • (A) Mobile device
  • (B) Information processing cycle
  • (C) Circuit boards
  • (D) Computer system
  • (E) None of the above

ANSWER: (D)

3. The term gigabyte refers to

  • (A) 1024 bytes
  • (B) 1024 kilobytes
  • (C) 1024 megabytes
  • (D) 1024 gigabytes
  • (E) None of these

Continue reading Basic Computer MCQs-5

Basic Computer MCQs-3

Basic Computer MCQs-3

1. ……makes it possible for shoppers to make purchases using their computers.

  • (A) E-world
  • (B) E-commerce
  • (C) E-spend
  • (D) E-business
  • (E) None of these

Ans: (D)
2. Programs such as Internet Explorer that serve as navigable windows into the Web are called—

  • (A) Hypertext
  • (B) Networks
  • (C) Internet
  • (D) Web browsers
  • (E) None of these

Continue reading Basic Computer MCQs-3

Basic Computer MCQs-2

Basic Computer MCQs-2

1. When you save to this, your data will remain intact even when the computer is turned off–

  • (A) RAM
  • (B) Motherboard
  • (C) Secondary storage device
  • (D) Primary storage device
  • (E) None of these

Ans : (C)

2. A central computer that holds collections of data and programs for many PCs, workstations, and other computers is a (n) –

  • (A) Supercomputer
  • (B) Minicomputer
  • (C) Laptop
  • (D) Server
  • (E) None of these

Continue reading Basic Computer MCQs-2

Basic Computer MCQs-1

Basic Computer MCQs-1

1.  A person who used his or her expertise to gain access to other people's computers to get information illegally or do damage is a–

  • (A) Hacker
  • (B) Analyst
  • (C) Instant messenger
  • (D) Programmer
  • (E) Spammer

Ans : (A)

2.  To instruct Word to fit the width of a column to the contents of a table automatically, click the button and then point to AutoFit Contents.

  • (A) Fit to Form
  • (B) Format
  • (C) Auto size
  • (D) Contents
  • (E) AutoFit

Continue reading Basic Computer MCQs-1